Почетна Вести Регион Бугарскиот митрополит Николај одбил средба со Иларион Алфеев
Бугарскиот митрополит Николај одбил средба со Иларион Алфеев

Бугарскиот митрополит Николај одбил средба со Иларион Алфеев

409
0

Пловдискиот митрополит на БПЦ, Николај одбил средба со шефот на руската црковна дипломатија Иларион Алфеев, кој на почетокот од октомври беше во посета на Бугарија.

Николај овој потег го објаснил во писмо испратено до агенцијата „БГнес“, во кое пишува дека главната причина била „украинското црковно прашање“.

-Одбив да учествувам на состанок со делегација на Руската православна црква – Московска патријаршија предводена од Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Иларион, кој пристигна во Бугарија за да учествува на конференција во Велико Трново, бидејќи не е типично гости од братските православни цркви, кои често доаѓаат да ги посетат нашите епархии, да бидат пречекани од Светиот Синод во полн состав, освен ако не се бараат исклучително важни околности, наведува митрополитот на БПЦ во писмото испратено до Агенцијата БГНЕС, посочувајќи дека ова не значи непочитување кон рускиот митрополит.

-Ве молиме, разберете ме правилно, ова не е прашање на непочитување на Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Иларион и неговите придружни свештеници на Руската православна црква. Митрополитот Иларион се запознал со секој од нас во бројни прилики и мислам дека тој нема причина да се сомнева во нашите братски чувства кон него лично.

Во случајот станува збор за друго. Станува збор за тоа дека во меѓувреме, заради случајот со Православната црква во Украина, ситуацијата во православниот свет се смени на таков начин што стравовите од раскол не се далеку од неоправдани. Најлошото би било ако тензиите помеѓу Московскиот и Вселенскиот патријаршиски престол се претворат во тензии во рамките на одделните локални православни цркви. Факт е дека прашањето за статусот на Православната црква во Украина се поставува постојано пред Светиот Синод, и од разни страни се бара нашето мислење за оваа тема со сугестија дека нашето изјаснување е особено важно, и затоа мора да стане итно. Оваа жестокост во инсистирањето и напнатоста во очекувањата создаваат кај нашите лаици чувството дека Бугарската православна црква би можела да донесе одлука во корист на едната или другата од двете „спорни страни“, одлука која не е диктирана од Светиот Дух и во согласност со писмото и духот на Светите канони, и под надворешен притисок, како резултат на лобирање и создавање динамични мнозинства во синодалното раководно тело на Црквата, Светиот Синод, пишува тој.

„Лично, убеден сум дека Светиот Синод на БПЦ ќе донесе одлука за„ украинскиот проблем “кога ќе дојде време и тогаш тоа ќе биде диктирано од Светиот Дух и ќе биде исправно и достојно за нашата црква. Во моментов, сепак, ми се чини најважно е да се отфрлат какви било сомневања предизвикани од погубувачите на Црквата дека е можно Светиот Синод да одлучува под надворешен притисок, под влијание на надворешни фактори на БПЦ, стои во писмото.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *