Почетна Вести Бугарија против бурките. Забрана за носење и во уште еден град
Бугарија против бурките. Забрана за носење и во уште еден град

Бугарија против бурките. Забрана за носење и во уште еден град

81
0

stara zagoraПо Пазарџик и уште еден град во Бугарија ја забрани бурката на јавни места. Во Стара Загора од денеска е забрането носењето на шамии кои го покриваат лицето на јавни места.

Општинскиот совет со мнозинство гласови ја изгласал одлуката. Против гласале само двајцата советници на ДПС (партијата на Турците). Останатите 39 советници ја поддржале забраната.

Во Стара Загора со оваа одлука се забранува и какви било религиозни обреди на јавни места. Истовремено е забрането и рекламирањето на разни бајачи, надрилекари и исцелители.

Непочитување на забранат ќе се казнува со 5 илјади лева, или 2500 евра.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *