Почетна Вести Бројот на Муслимани секојдневно расте во Европа
Бројот на Муслимани секојдневно расте во Европа

Бројот на Муслимани секојдневно расте во Европа

656
0

Бројот на муслимани во Европа е во константен пораст. Според истражувањето на центарот за истражување, (Pew Research Centre) во 2010 година во Европа имало 44.1 милион Муслимани, што во споредба со 1990 е раст од околу 15 милиони. Во 1990 имало околу 29.6 милиони Муслимани во Европа.

Според последните податоци Муслиманите во Европа се повеќе од 6 % од популацијата на континентот.

На секои десет години раст од 1 % на Муслиманите меѓу популацијата во Европа
На секои десет години раст од 1 % на Муслиманите меѓу популацијата во Европа

Бројот на Муслимани во Европа има константен пораст. Од 4% во 1990 проценките се дека до 2030 година тој ќе достигне 8% од популацијата на Европа.

Муслиманите се помладо население во Европа
Муслиманите се помладо население во Европа

Анализата покажала дека генерално Муслиманите се помладата популација во Европа. Тие се со просечна впзраст од 32 години, наспроти Европјаните кои се на возраст од 40 години.

Анализата има интерсни податоци за одност и ставовите на Европјаните кон Муслиманите. Италија е држава во која има најголем процент на негативен став кон Муслиманите 61% од испитаниците имаат негативно мислење. Држава со најпозитивен став за Муслиманите во Европа е Франција. Таму 76 процент испитаници се изјасниле позитивно.

Италјаните убедливо најнегативни, Французите позитивни
Италјаните убедливо најнегативни, Французите позитивни

Сепак за потсетување е дека ова истражување е правено во 2010 година. Сега, особено по нападите во Франција на ИСИЛ, сликата е многу поинаква.

Интерактивната мапа на Муслимани во Европа на Алџезеира

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *