Почетна Вера Божиновска: Богојавление да ни даде нова сила за големи дела
Божиновска: Богојавление да ни даде нова сила за големи дела

Божиновска: Богојавление да ни даде нова сила за големи дела

162
1

Радувајќи се на Христовото крштевање, осветувајќи ги македонските води, да си посакаме подобра иднина, здравје, а објавата на божјиот лик да нè зближи уште повеќе како народ во верата и среќата кои произлегуваат од големината на овој ден, пишува Директорката на комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи, Валентина Божиновска во честитка до Архиепископот г.г. Стефан, за Богојавление, еден од големите христијански празници, што МПЦ го чествува на 19 јануари.

-Празнувајќи го денот на Христовото крштевање ја празнуваме светата тајна на духовното раѓање и единство со нашата вера. Тоа е настан што нè поттикнува да се пронајдеме во верата, да го сочуваме и продолжиме христијанското учење за покајанието и прочистувањето, за љубовта, трпението и милосрдието.

На овој голем богојавленски празник, да празнуваме и да се радуваме на денот кога со осветувањето на водите и објавата на Божјиот лик помеѓу луѓето се осветли човековиот живот, со желба покрстената вода да ни даде нова сила за нови големи дела и успеси. Радувајќи се на Христовото крштевање, осветувајќи ги македонските води, да си посакаме подобра иднина, здравје, а објавата на божјиот лик да нè зближи уште повеќе како народ во верата и среќата кои произлегуваат од големината на овој ден, стои во честитката на комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи.

Коментар(1)

  1. Od koga se praktikuva vo Makedonija politicari da drzat besedi po povod crkvenite praznici, namesto popovi i vladic ?i. Fer bi bilo vzaemno, da dopustat i po nekoj pop ili vladika da drzi govor vo parlamentot, ne vlodicite samo da se sudat so narodot, so pravoslavnite vernici

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *