Почетна Коментар Борислав Цеков: Мудро, канонско и одговорно решение на Светиот синод на БПЦ
Борислав Цеков: Мудро, канонско и одговорно решение на Светиот синод на БПЦ

Борислав Цеков: Мудро, канонско и одговорно решение на Светиот синод на БПЦ

342
0

По повод одлуката на Светиот синод на БПЦ по барањата на Македонската православна црква, професорот по уставно и по црковно право д-р Борислав Цеков коментира на својот фејсбук-профил:

Одлуката на Светиот синод денес содржи три основни моменти:

  1. Еднострано да НЕ ја признава автокефалноста на МПЦ и да го застапува канонскиот ред за заедничка согласност пред останатите помесни цркви.
  2. Да НЕ ја обновуваат евхаристиската заедница бидејќи МКЦ е во раскол.
  3. Не е случајно тоа што во одлуката НЕ се употребува самоименувањето на МПЦ, како „Охридска архиепископија“, а е означена само како МПЦ. Ова е дипломатски израз за непризнавањето од страна на БПЦ за апсолутно неоснованото тврдење дека МПЦ е наследник.“

Цеков е доктор по уставно право во Институтот за државата и правото при Бугарската академија на науките, универзитетски професор и политичар.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *