Почетна Уредник

Уредник

Вранишковски контра Вселенскиот патријарх и македонските црковни интереси – не сака автокефална црква во Македонија и во Укарина

Уредник 3
0
333
Јован Вранишковски смета дека Македонија не треба да има своја автокефална црква и дека територијата на денешната држава Македонија, е канонско подрачје на Српската црква и така треба да остане. Вранишковски, во изјава за белградска политика ја анализира најновата состојба во Украина и во Македонија и е против иницијативата на Вселенскиот патријарх Вартоломеј за решавање […]

Синодот на МПЦ-ОА одлучува дали ќе има став за Референдумот?

Уредник 0
0
96
Владиците на Македонската православна црква – ОА, денеска одлучуваат дали и каков став ќе заземат пред референдум на 30 септември. Според инфорациите на „Религија.мк“, станува збор за редовна синодска седница на која се очекува да присуствуваат речиси сите Архиереи на МПЦ-ОА. Македонската православна црква изминативе години секогаш имаше став дека треба да се зачува уставното […]

Омраза

Уредник 0
0
216
“O верници, бидете истрајни во тоа и заради Аллах,сведочете правилно. И омразата кон еден народ нека не ве натера да бидете неправедни.Бидете праведни.Праведноста е најблиску да богобојазливоста.Плашете се од Аллах.Аллах е,навистина, Известен за она што го работите!”(Ел Маиде: 8) Велат дека човекот што не размислува е глупав, додека пак тој што размислува многу, е несреќен.Оваа […]

Чудотворната моќ на Свети Јован Крстител во нашите манастири

Уредник 0
0
319
Кога пак денес би го сретнале Свети Јован и би можеле да прашаме што да правиме со себеси и со сите нас и од каде да почнеме, тој сигурно би рекол покајте се, променете се и преобразете се. Секој посебно и сите заедно. И како поединци и како семејства и како општество. Само така вистински […]

Која е иднината на МПЦ по референдумот?

Уредник 2
0
361
Ќе остане ли за верниците, граѓаните и за Македонската православна црква-Охридска архиепископија националното обележје како македонска црква, ако граѓаните на референдумот закажан за 30 септември годинава ja поддржат спогодбата од Преспа и потоа Собранието ги изгласа планираните уставни измени? Дали редефинирањето на Уставот, на кое се обврза нашата држава со Преспанскиот договор, ќе значи и […]

За идентитетските прашања

Уредник 0
-2
450
Ајде да расчистиме некои нешта, затоа што гледам дека не ви се јасни, а должноста ми налага да ви ги објаснам. Никој од свештенството не смее да биде член на политичка партија, ниту јавно да застапува партиски ставови, инаку поддржува поделби. Дали другите христијани можат да бидат членови на политички партии? Не само што можат, […]