Почетна Вести Археолозите ја потрдија автентичноста на Христовиот гроб
Археолозите ја потрдија автентичноста на Христовиот гроб

Археолозите ја потрдија автентичноста на Христовиот гроб

193
0

Гробот Господов во Ерусалим е токму онаа гробница којашто била пронајдена во IV век од страна на римскиот Император Константин Велики. До овие резултати дојдоа археолозите коишто вршеа иследувања врз христијанската светиња.

grobНа крајот од месец октомври, а за првпат после 5 века, археолозите ја отстранија белата мермерна плоча со која беше покриена гробницата. Таму тие пронајдоа вдлабнатина во варовникот, во којашто лежело телото на Господ Исус Христос.

За време на иследувањата археолозите ја открија претходно непознатата мермерна плоча на која е изгравиран крст. Според мислењето на научниците, него го изгравирале крстоносците во XII век.

Содржината на гробницата, според мислењето на археологот Фредерик Хиберт од National Geographic, „е јасен доказ дека местото за поклонение на современите верници, навистина е онаа гробница којашто римскиот Император Константин I ја пронашол во IV век“.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *