Почетна Вести Ислам Африм Тахири се дистанцира од вечерашните случувања во ИВЗ
Африм Тахири се дистанцира од вечерашните случувања во ИВЗ

Африм Тахири се дистанцира од вечерашните случувања во ИВЗ

150
0

Од вечерашните случувања во Исламската верска заедница и неуспешниот обид за превласт се дистанцираше и екс првиот човек на Скопското Муфтиство, Африм Тахири, кој го предводи крилото за реформи во ИВЗ и кој во 2015 година се обиде да изврши смена на раководството на ИВЗ.

Тахири во соопштение за јавноста се дистанцира од овие случувања и бара неговото движење за реформи во ИВЗ да не се поврзува со овој настан.

-Категорично ги негираме овие дезинформации и, под морална и кривична одговорност нагласуваме дека, ова Движење не е дел на сценаријата кои се навиваат во Конак на Сулејман Реџепи и кои срамно се “спроведуваат” во ИВЗ. Муслиманското движење за реформи во ИВЗ преку својата ПЛАТФОРМА јасно и на многу транспарентен начин има објаснето како треба да се направат реформите и сите неопходни измени во ИВЗ, притоа, почитувајќи ги сите уставни норми, правните акти како и внатрешните правилници кои го уредуваат легитимното функционирање на органите на ИВЗ и кои обезбедуваат напредок  на развојот на исламскиот верски живот во РМ, пишува во соопштението на Африм Тахири.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *