Почетна Документи Нишкиот нацрт договор меѓу МПЦ и СПЦ
Нишкиот нацрт договор меѓу МПЦ и СПЦ

Нишкиот нацрт договор меѓу МПЦ и СПЦ

1.00K
0

Нишкиот нацрт договор меѓу комисиите на Македонската Православна Црква и на Српската Православна Црква, беше потпишан на 17 мај 2002 година во Ниш. Синодот на СПЦ, а подоцна и Соборот на Архиереи на Српската Црква го прифати тој договор. Синодот на МПЦ го отфрли. Сепак овој нацрт договор предизвика многу турбуленции и дополнителни проблеми за МПЦ.

Подоцна се случи и првиот и единствен внатрешен раскол во МПЦ од обновувањето на нејзината автокефалност во 1967 година.

Многумина во СПЦ пред десетина години мислеа дека во ликот на Јован Вранишковски, тогашен Митрополит на Повардарската Епархија го нашле човекот кој со години го барале. Денеска 13 години подоцна се покаже дека решението за внатрешен раскол во МПЦ, како обид за растурање на македонската црква и затварање на прашањето со СПЦ се покажа како погрешно.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *