Почетна Документи Декларација на верските лидери против тероризмот
Декларација на верските лидери против тероризмот

Декларација на верските лидери против тероризмот

182
0

Верските лидери на петте уставни верски заедници во Македонија, но и сите останати регистрирани верски заедници и религиозни групи, потпишаа декларација со која ги осудуваат сите форми на тероризам, преземајќи одговорност да работат на сузбивање на религискиот и секаков вид на тероризам.

-Имајќи предвид дека според светите книги човечкиот живот е дар Божји, како и дека Универзалната декларација за човековите права на ООН и меѓународните декларации и конвенции за човековите права јасно ги дефинираат принципите за недискриминација и еднаквост пред законите и правото на мисла, совеста и религијата, подвлекуваме дека занемарувањето и презирот на човековите основни права и слободи, може да донесе воени конфликти и големи страдања за целото човештво.

Од тие причини, како и поради фактот дека животот на секое човечко суштество е неприкосновен, непринуден и слободен, најостро ги осудуваме сите облици на нетолеранција, особено поради различна вероисповест и убедување. Истакнуваме дека интелектуално и морално право и обврска на секој поединец е апсолутната почит кон туѓиот избор на религиска определба и вероисповест, стои во декларацијата за осуда на тероризмот, што ја потпишаа верските поглавари, заедно со Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи.

Директорката, Валентина Божиновска вели дека оваа декларација е еден голем чекор напред за иднината на Македонија во борбата против тероризмот.

-Овој чекор, го оценувам како еден од крупните чекори во севкупната национална стратегија и на меѓународен, но и на државен план во Република Македонија за борба против тероризмот и мислам дека во иднина заедно со сите институции кои ќе ја прават програмата, дека активно ќе се вклучат и верските лидери, како институционално така и со работа со верниците. Уште еднаш го поздравувам овој гест и мислам дека согласно меѓународните ратификации на ниво на Република Македонија е еден голем чекор напред за иднината на Република Македонија во борбата против тероризмот, вели директорката Божиновска.

Со Декларацијата најостро се осудува религиски мотивираниот тероризам заснован врз различно верско убедување и се повикува на мир, толеранција, меѓусебна почит, соживот и на спречување на вакви и слични злодела во иднина, кои се спротивни на сите светски религии.

– Со потпишувањето на овој документ се покажува заедништвото на црквите, верските заедници и религиозните групи во Република Македонија и нивното коалицирање кога е во прашање борбата против тероризмот, што е содржано и во Универзалната декларација за човекови права на Обединетите нации и меѓународните декларации и конвенции за човекови права, потенцира Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *