Почетна Празници Христос беше единствениот негов род
Христос беше единствениот негов род

Христос беше единствениот негов род

38
0

Верски календар: 1. Февруари

МПЦ-ОА/ Преподобен Макариј Египетски.

Овој Макариј, кого црквата го нарекува уште и Велики, се роди во Горен Египет, во 300 година. Кога стаса за женидба родителите го оженија против негова волја, но жена му умре по неколку денови, а наскоро умреа и родителите, а Макариј го остави светот и се повлече во Скитската пустина (денес Вади Хабиб, на границата меѓу Египет и Либија). Со време свети Макариј стана голем духовник, поминувајќи го целиот свој подвижнички живот во длабоко смирение. Се упокои во 390 година.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *