Почетна Анализа 360 Степени: Разрешениот тетовски муфтија не ја напушта позицијата и бара распишување избори за поглавар на ИВЗ
360 Степени: Разрешениот тетовски муфтија не ја напушта позицијата и бара распишување избори за поглавар на ИВЗ

360 Степени: Разрешениот тетовски муфтија не ја напушта позицијата и бара распишување избори за поглавар на ИВЗ

681
0

Превирањата во Исламската верска заедница не се нова работа и најчесто се за превласт во скопското муфтиство кое е најбогато и со најмногу имот. Но, во изминатите месеци се случува битка за тетовското муфтиство, која неодамна кулминираше со полициска интервенцијa

Формално, ИВЗ го избра Селвер Џемаили за вршител на должност тетовски муфтија. Тој е еден од луѓето кои, како што се гледа на снимките, се обидуваат да влезат во тетовското муфтивство на 31 јануари.

За Ќани Несими, неговиот избор е неуставен.

Според Уставот на ИВЗ, муфтијата го бира Ријасетот, но по предлог на муфтивството. А, во случајот, тетовското муфтивство и имами во повеќе наврати даваат јасна поддршка на муфтијата кој ИВЗ го разреши, Ќани Несими.

Токму поради поддршката што ја има, вели Несими, нема намера да отстапи.

Целиот текст на 360 Степени

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *